Trimanje in puljenje

Za določene pasme je priporočeno trimanje, s čimer se ohranja barva in trdota dlake. Pri trimanju se s topim nožkom ali roko populi odmrla naddlaka. Tako naredimo prostor za novo dlako. Priporočamo, da s trimanjem pričnete čim prej, da se bo pes navadil na način nege, dlaka pa bo v dobri kondiciji. Psom, ki bi se jim po standardu moralo dlako trimati, vendar jih zaradi kakršnih koli razlogov brijejo, se postopoma uničuje dlaka. Pasmi primerna struktura dlake se uniči in tako postane mehkejša, valovita, vanjo se hitreje sprijema umazanija. Takšna dlaka je nagnjena k vozlanju, kar pripelje do srbenja in prekomerni rasti dlake. Privede lahko tudi do kožnih bolezni, prav tako se zmanjša intenzivnost barve dlake. Pri rednem trimanju (na približno 2 meseca – presledki variirajo glede na pasmo in tip dlake) navadno zraste nova plast dlake. Pomembno je, da se trima samo pse z žimasto dlako, ki ima dobro strukturo.

Pogosta vprašanja

Kadar se odločate kam peljat vašega kosmatinca se vedno najprej obrnemo na znance, sosede in še več informacij na spletu. Zelo pomembno je, da je salon, ki ste ga izbrali čist, primerno opremljen in da je prostor dovolj osvetljen. Kuža se mora počutiti udobno, lastnik salona pa mora istočasno poskrbeti za njegovo varnost in zdravje. Ko ob vsem tem dobimo še vrhunsko nego psa in zadovoljnega kužka, vemo, da je to idealen salon za vas.

Pogostost kopanja je odvisna od same pasme psa. Razlika je tudi v aktivnosti (ali se sprehajamo v parku ali raziskuje rove, gozdove,…), ter kakšno je zdravstveno stanje našega kosmatinca. V splošnem velja, da bi kužka kopali največ – enkrat mesečno. Obstajajo pa tudi izjeme z zelo mastno dlako, ki potrebujejo več. Ali kosmatince s krajšo dlako, ki potrebujejo manj.

Osnovna nega je bistvenega pomena za naše ljubljenčke. Je poglavitnega pomena za ohranjanje zdravega psa. V času nege, psa tudi pregledamo in odkrijemo kakršnekoli morebitne spremembe na koži ali na dlaki. Zato je zelo pomembno, da pri nanosu same nege uporabljamo naravne izdelke in tako preprečimo draženje kože, dlake, oči in ušes.